Tuinverlichting

Met deze temperaturen brengen we meer tijd door in de tuin of op het balkon. Goede verlichting maakt van jouw tuin, balkon of terras de ultieme hangout en geeft een extra toevoeging aan je woning. 

Met dit warme weer is het heerlijk om ook ’s avonds nog buiten te zitten. Je geniet van een lekkere maaltijd, drinkt iets met elkaar en leest een goed boek. Goede verlichting kan een ontspannen en knusse sfeer creëren. Optimaal gezien ga je voor een combinatie tussen decoratieve en functionele verlichting. 

Functionele verlichting is bedoeld om de plekken te verlichten die nodig zijn, zoals looppaden, de ingang, een zithoek of een grasveld. Decoratieve verlichting brengt extra sfeer aan. 

Een lichtplan maken voor een tuin

In een lichtplan breng je in kaart wat je wilt verlichten en wat voor verlichting hiervoor nodig is. Gaat het om een nieuwe tuin? Dan kan het lichtplan worden afgestemd op het tuinontwerp. Bij bestaande tuinen kun je het beste de tuin en de onderdelen die verlicht moeten worden opmeten en op schaal intekenen. 

Wat staat er allemaal in een lichtplan voor de tuin?

  • Bouwonderdelen zoals een woning, schuur, garage, enzovoorts;
  • Vaste elementen zoals terrassen, paden, schuttingen en eventueel een zwembad of vijver;
  • Beplanting zoals hoge struiken, bomen en hagen;
  • Stroomaansluitpunt(en).

Wat ga je hoe verlichten?

Vervolgens ga je nadenken over wat je op welke manier wilt verlichten. Dit hangt mede af van het ontwerp en de grootte van de tuin en de sfeer die je wilt creëren. Er zijn grofweg drie categorieën verlichting in een tuin te gebruiken:

Basisverlichting: de basisverlichting is bedoeld om je goed zicht te geven rondom bepaalde onderdelen, zoals veelgebruikte paden, een grasveld of een ingang. Ook een (overdekt) terras heeft vaak functionele basisverlichting aan bijvoorbeeld de muur of het plafond; 

Sfeerverlichting: de sfeerverlichting zorgt voor een optimale ontspannen, knusse en gezellige omgeving. Je kunt hierbij denken aan een extra lamp op of naast de tafel, een grote lamp naast de bank en zelfs een lichtsnoer. Je kunt het zo romantisch maken als je zelf wilt;

Accentverlichting: door middel van accentverlichting kun je bepaalde onderdelen in je tuin extra benaderen. Denk aan een vijver, een kunstwerk, een op zichzelf staande boom of plant of een schilderij. 

De tuinlampen 

De volgende stap is om de lichten/armaturen uit te kiezen die passen bij het lichtplan dat je hebt gemaakt. Hierbij heb je de keuze uit sokkellampen staande tuinlampen, wandlampen (speciaal voor buiten), buiten tafellampen, hanglampen voor buiten, tuin lantaarnpalen, wandinbouwspots, grondinbouwspots en tuinspots. Probeer hierin wel te doseren, te veel staande lampen of te veel spotverlichting levert meestal niet zo’n mooi resultaat op. 

Overige tuinverlichtingstips: 

  • Gebruik niet te fel licht. Extra warm wit licht (2700K) geeft meer sfeer en ontspanning. Let ook op de lichtintensiteit (uitgedrukt in lumen);
  • Let op de IP-waarde. IP staat voor de ‘protection index’. Bij buitenverlichting moet dit minimaal 44 zijn;
  • Denk goed na over waar je lampen plaatst. Zorg dat ze niet verblinden en zet ook niet te veel lampen bij elkaar;
  • Plaats bewegingssensoren op strategische plekken, zoals rond de woning. Dit zorgt voor extra veiligheid en je bespaart er energie mee;
  • Kies flexibele verlichting in de vorm van dimbare lampen. Zodoende kun je de verlichting makkelijk aanpassen op je persoonlijke behoeftes;
  • Denk naast lichtpunten ook aan stopcontacten;
  • Maak gebruik van LED-verlichting. Deze gaan langer mee, waardoor je uiteindelijk op energiekosten bespaart. Bovendien is er veel LED-verlichting van hele goede kwaliteit verkrijgbaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *