Halogeen vervangen door LED: Bespaar energie

In een tijd waarin de energiekosten de pan uit rijzen en veel aandacht is voor milieuvriendelijkheid, is energiezuinige verlichting interessanter dan ooit. Wil je besparen op energiekosten en een milieuvriendelijker alternatief voor halogeenlampen? Dan kun je halogeenlampen vervangen door LED. Maar wat moet je hierover weten voordat je het gaat vervangen en wat zijn de voordelen van LED ten opzichte van halogeenlampen? Wij leggen het je uit.

Halogeenlamp vervangen door LED: wat is het verschil tussen halogeen en led?

Het grootste én belangrijkste verschil tussen halogeen en LED, is dat LED vele malen zuiniger is dan halogeen. LED is tot wel 90% (!) zuiniger dan halogeen. Daarnaast gaat een LED lamp gemiddeld ongeveer 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Halogeenlampen kunnen meestal ongeveer 1.000 tot 2.000 uren branden. LED lampen kunnen gemakkelijk 25.000 tot 50.000 uren meegaan. Hierdoor hoef je een LED lamp veel minder te vervangen dan een halogeenlamp, een stuk milieuvriendelijker dus. Dit bespaart ook nog eens op de onderhoudskosten!

Van halogeen naar LED: energiezuinige oplossing

Je schrikt elke maand weer van de energierekening. Je wilt snel besparen op energiekosten, maar hoe kun je dat makkelijk voor elkaar krijgen? Energie-efficiënte verlichting aanschaffen is een logische stap als je de energiekosten wilt verminderen én daarbij wilt kiezen voor een milieuvriendelijkere verlichtingsoptie. Overstappen van halogeenlampen op LED is een relatief makkelijke oplossing voor het verminderen van de energiekosten. Deze kleine aanpassing kan al zorgen voor een flinke besparing op energiekosten. LED lampen en armaturen zijn dus een stuk zuiniger dan halogeenlampen. LED heeft vaak dezelfde lumenoutput met een lager wattage en daarom zijn ze dus zuiniger.

Halogeenlamp vervangen: hoe doe je het?

Het vervangen van halogeen naar LED is over het algemeen heel eenvoudig. Wanneer alleen de lichtbron wordt vervangen, schakel je de stroom uit. Zorg ervoor dat de halogeenlampen enige tijd zijn uitgeschakeld en dus zijn afgekoeld, zodat je je handen niet brandt. Daarna is het een kwestie van de huidige lichtbron losdraaien en deze vervangen door een nieuwe variant in LED. Wij adviseren echter altijd – als het budget het toelaat – om het gehele armatuur te vervangen door een LED armatuur. Dit heeft de langste levensduur en is daarmee de perfecte langetermijnoplossing.

Echter zijn er wel wat factoren waar je rekening mee moet houden als je halogeenlampen gaat vervangen door LED. In de volgende alinea geven wij hier meer uitleg over en zetten wij wat tips voor je op een rij. Heb je hulp nodig met het overstappen op LED verlichting? Of wil je advies hierover? Neem contact met ons op. Onze medewerkers staan voor je klaar.

Halogeenlampen vervangen door LED: tips

Er zijn meerdere factoren waar je op moet letten als je je halogeenlampen gaat vervangen door LED lampen. Waar moet je dan op letten? Wij zetten enkele tips op een rij voor als je een halogeenlamp gaat vervangen door een LED lichtbron:

  • Controleer de fittingen
    Controleer de fittingen van de huidige halogeenlampen voordat je LED lampen aanschaft. Zorg ervoor dat de LED lampen dezelfde fitting hebben als de huidige lampen, bijvoorbeeld GU10. 
  • Kies de juiste lichtsterkte
    LED lampen zijn verkrijgbaar in verschillende lichtsterktes. Lichtsterkte, ofwel de hoeveelheid licht, wordt uitgedrukt in lumen. Overweeg de lichtsterkte die je nodig hebt voor elke ruimte. Het aantal lumen dat nodig is, is afhankelijk van de grootte van de ruimte, het soort ruimte en de hoeveelheid daglicht in een ruimte. Hoe donkerder en groter de ruimte, des te meer licht er nodig is dus een hoger aantal lumen. 
  • Kijk goed of de LED lamp dimbaar is
    Halogeenlampen zijn altijd dimbaar, maar dit is bij LED lampen niet het geval. Wil je dat de LED lamp dimbaar is? Kijk dan voordat je een LED lamp aanschaft altijd goed of de LED lamp dimbaar is. Zo ja, dan dien je ook een LED dimmer aan te schaffen.
  • Let op de kleurtemperatuur
    LED lampen, zijn in tegenstelling tot halogeenlampen, in meerdere kleurtemperaturen te verkrijgen. Bepaal per ruimte welke kleurtemperatuur je wilt toepassen. Wil je warm en gezellig licht? Kies dan lampen met een kleurtemperatuur van 2700K (extra warm wit). Wil je juist helderder en witter licht? Kies dan lampen met een hogere kleurtemperatuur, bijvoorbeeld 4000K (koel wit). 
  • Vervang geleidelijk
    Tot slot de kosten. Halogeenlampen vervangen door LED kan best wat geld kosten, aangezien de aanschafprijs van LED verlichting iets hoger ligt dan bij halogeenlampen. Als je een groot aantal halogeenlampen wilt vervangen, kun je ervoor kiezen om ze geleidelijk te vervangen om zo de kosten te kunnen spreiden. Begin met het vervangen van de lampen die het meest worden gebruikt en werk zo stapsgewijs naar de andere ruimtes.

Kortom, LED lampen zijn dus een stuk zuiniger en hebben een veel langere levensduur dan halogeenlampen. Halogeenlampen vervangen door LED is een relatief makkelijke oplossing voor als je over wilt stappen op energiezuinige en milieuvriendelijke verlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *