Hoe een led dimmer aansluiten?

LED dimmer aansluiten? Veel LED lampen zijn dimbaar: ideaal om de sfeer te bepalen. Het bespaart ook nog eens energie. Voor dimbare LED lampen heeft u een LED dimmer nodig. In dit artikel leest u hoe u de inbouw LED dimmer aansluit. Ook geven we u praktische tips over de het afstellen van de dimmer en het bevestigen van afdekmateriaal.

De juiste dimmer kiezen

Welke LED dimmer heeft u nodig? LED lampen werken op een LED dimmer fase aansnijding of fase afsnijding. Met de juiste dimmer voorkomt u knipperende of zoemende LED lampen. Twijfelt u welke dimmer u nodig heeft? Lees het artikel ‘Welke dimmer voor led?‘

Stappenplan inbouw LED dimmer aansluiten

De inbouw (wand)dimmer is geschikt voor vrijwel alle dimbare LED lampen. Het aansluiten van de inbouw LED dimmer verloopt volgens onderstaand stappenplan:

1. Verwijder dimmerknop en afdekraam

Demonteer de inbouw dimmer. Pak de ronde draaiknop stevig vast en trek deze los. Hier heeft u geen gereedschap voor nodig. Draai met een tang het moertje en de ring los. Nu kunt u het afdekraam verwijderen. Hou alle onderdelen goed bij elkaar.

1b. Afstellen op aantal wattage (indien van toepassing)

Sluit uw meerdere LED lampen op de dimmer aan? Tel het totale wattage van deze LED lampen bij elkaar op. Pas de jumper-instellingen hierop aan. De jumpers kunt u heel eenvoudig met een tangetje of pincet eruit trekken. Plaats deze vervolgens op de juiste positie.

2. Elektriciteit uitschakelen

Zorg dat de elektriciteit tijdens de installatie altijd is uitgeschakeld. De eenvoudigste manier om de stroom uit te schakelen is het uitzetten van de stop. Controleer met een spanningszoeker of er geen stroom meer op het net staat. Zo werkt u op een veilige manier.

3. LED dimmer aansluiten

Plaats de bruine stroomdraad in het meest rechter vakje: de ‘L’. Plaats de zwarte schakeldraad in het linker vakje hiernaast: ‘pijltje + golfje’. Draai de schroefjes vanaf de bovenkant van de dimmer aan. Hiermee zet u de bedrading vast. Heeft de bedrading een andere kleur of heeft u drie of vier draden? Lees onze tips onderaan het artikel.

4. LED dimmer in de inbouwdoos plaatsen

Plaats de LED dimmer in de inbouwdoos. Draai aan de inbouwklemmen of bevestig de dimmer met schroeven (afhankelijk van het model). Is de LED dimmer breder dat de inbouwdoos en past deze hier niet goed in? Gebruikt dan geen inbouwklemmen. Zo blijft er meer ruimte over.

5. Dimbaarheid afstellen

Schakel de elektriciteit in. Gebruik de dimmer as om de aangesloten ledlampen aan te zetten. Draai de dimmer as helemaal naar links. Gebruik een kleine schroevendraaier om de COARSE potmeter zover mogelijk naar links te draaien. Stop op het punt dat het licht van de LED lamp onstabiel wordt. Verfijn de dimbaarheid met FINE.

6. Afdekraam en dimmerknop monteren

Plaats het afdekmateriaal terug op de LED dimmer. Afhankelijk van het model inbouw LED dimmer gebruikt u meegeleverd afdekmateriaal of eigen afdekmateriaal. Zo kunt u de afdekplaat en de dimknop perfect afstemmen op het interieur.

Tips bij het aansluiten van een inbouw LED dimmer

Heeft u nog hulp nodig bij het aansluiten van een inbouw LED dimmer? Onderstaande tips kunnen u misschien helpen:

  • De ronde draaiknop komt niet van de dekplaat af: deze kan een beetje klem zitten. Zet wat meer kracht met uw vingers. U hoeft hier geen gereedschap voor te gebruiken. Wees gerust: het materiaal kan niet afbreken.
  • Bedrading kan een andere kleur hebben. De schakeldraad is zwart, de fasedraad is bruin, de nuldraad is blauw en de aardedraad is geel+groen
  • De bruine fasedraad was vroeger groen en zorgt voor de constante stroom
  • De blauwe nuldraad was vroeger rood en mag u niet op de dimmer aansluiten
  • De geelgroene aardedraad was vroeger grijs en mag u niet op te dimmer aansluiten
  • Bij meer dan twee draden uit de muur verbindt u deze met behulp van een lasklem met elkaar
  • Bij 2 schakeldraden (zwart) sluit u deze beiden in de twee middelste vakjes aan
  • Raadpleeg bij twijfel altijd een installateur
  • Het instellen van de dimbaarheid hoeft u slechts eenmaal te doen, mits u dezelfde LED lampen aanhoudt
  • Bij een onstabiel licht draait u iets terug naar rechts met de COARSE of FINE meter
  • Bij het waarnemen van korte lichtflitsen heeft u de verkeerde dimmer geïnstalleerd
  • Kiest u voor wisselschakeling/ hotelschakeling? Gebruikt dan een LED dimmer en een aan/ uit schakelaar. Plaats de 2 schakeldraden in de middelste vakjes en de stroomdraad in de L

Problemen en oplossingen

Werkt de aansluiting niet? Hieronder vindt u mogelijke problemen en oplossingen.

  • De LED lamp dimt niet: is de LED lamp geschikt om te dimmen? Dit staat altijd op de verpakking aangegeven.
  • De LED lamp flikkert of laat snelle lichtflitsen zien: u gebruikt een fase aansnijding dimmer op een fase afsnijding LED lamp of andersom. Kies voor een andere dimmer of LED lamp.
  • Geen licht: Controleer de zekering.
  • Lamp laat zich niet volledig dimmen: sommige LED lampen zijn tot slechts 30% te dimmen. Controleer dit op de verpakking of bij de leverancier.
  • Lamp blijft branden na uitschakelen: waarschijnlijk inductieve spanningen in draden of een verstoring door bijvoorbeeld cv of magnetron.
  • Dimmer schakelt maar dimt niet: controleer eerst de aansluiting. Is alles in orde, dan is de dimmer waarschijnlijk defect. Sluit dit uit door het gebruik van een andere dimmer.

Er zijn veel verschillende soorten LED dimmers verkrijgbaar. Zorg dat u altijd de juiste dimmer aanschaft. Vraag bij twijfel advies aan de leverancier. Deze kan u vertellen welke dimmer geschikt is voor uw LED lampen. Op onze inbouw LED dimmers ontvangt u 3 jaar garantie. Hiermee bent u verzekerd van een goede kwaliteit. Mocht er ondanks deze kwaliteit toch iets mis zijn (fabricagefout), neem dan contact op met de klantenservice. Bij fabricagefouten ontvangt u kosteloos een nieuwe inbouw LED dimmer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *