Schutting verlichting: geef je tuin een boost met de juiste schutting verlichting

Verlichting voor de schutting is een fraaie variant om de tuin te verlichten. Schutting verlichting wordt meestal direct op de schutting geplaatst in de vorm van wandverlichting. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van grondspots of prikspots langs de schutting. In deze blog vertellen we meer over de mogelijkheden voor schutting verlichting en waar je op moet letten.

Tuinverlichting schutting

Schutting verlichting is er in veel verschillende vormen. De bekendste manier van schutting verlichting is door middel van wandverlichting. In dit geval worden wandlampen direct aan de schutting bevestigd. Up- en downlights worden dan vaak toegepast. Dit verlicht de schutting zowel onder, als boven het armatuur. Hierdoor krijgt de schutting een fraaie, moderne look.

Liever geen wandlampen aan de schutting? Er zijn dan ook andere mogelijkheden om de schutting te verlichten. Zo zijn onder andere LED grondspots en LED prikspots een goed alternatief. Door deze langs de schutting in de grond te plaatsen, wordt de schutting vanaf onder verlicht. Dit voorziet een sfeervolle basisverlichting. Afhankelijk van de spot is het mogelijk om deze te richten. Zo wordt de flexibiliteit behouden en is het in de toekomst mogelijk om de verlichting aan te passen.

Verlichting op houten schutting

Schuttingen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo bestaan schuttingen vaak uit kunststof, hout of andere natuurlijke materialen. In de meeste situaties geldt dat de installatie zo eenvoudig is als gaten voorboren en de wandlampen met de bijgeleverde schroeven bevestigen op de schutting. De wijze van montage kan verschillen per materiaal en ontwerp van de schutting. Is het niet mogelijk om gaten te boren in de schutting? Dan zijn grondspots of prikspots misschien een betere oplossing.

Verlichting op schutting maken

Kies je ervoor om wandlampen in te zetten als schutting verlichting? Houd er dan rekening mee dat deze direct op de schutting worden gemonteerd. In de meeste situaties is de montage zo eenvoudig als gaten boren en de wandlampen monteren.

  1. Haal de verlichting uit de verpakking. Bij de wandlampen worden meestal alle onderdelen meegeleverd die nodig zijn voor het monteren aan schutting of wand;
  2. Bepaal de positie van de wandlampen. Een tip: houd rekening met de stroomtoevoer. De meeste wandlampen dienen namelijk te worden aangesloten op het netstroom. Check dan eerst even waar de stroompunten zitten en neem dit mee om de positie van de wandlampen te bepalen;
  3. Nu de posities zijn bepaald, kunnen we beginnen met de montage. Het kan mogelijk zijn dat de gaten voorgeboord moeten worden. Dit is afhankelijk van de schutting en het armatuur. Is dit nodig? Meet het armatuur dan goed op en boor de gaten op de juiste plekken;
  4. Daarna kan de wandlamp worden bevestigd aan de schutting door middel van de meegeleverde schroeven. Houd hierbij rekening met de stroomtoevoer. Nadat de wandlamp is geïnstalleerd, kan deze worden aangesloten op het netstroom;
  5. De laatste stap is het toevoegen van de lichtbron. Dit is niet altijd nodig, wandverlichting heeft vaak een geïntrigeerde lichtbron. Maar indien dit niet het geval is, dien je zelf de lichtbron in het armatuur te zetten. Vaak wordt deze meegeleverd vanuit de fabrikant. Als dit niet het geval is dan wordt dit duidelijk benoemd op de productpagina. Als de lichtbron niet wordt meegeleverd, dan kan je een eigen lichtbron toepassen of een nieuwe lichtbron mee bestellen;

Hoe hoog verlichting op een schutting?

Bij het bepalen van de positie van de wandverlichting is de hoogte natuurlijk een belangrijke factor. Als de verlichting te laag of te hoog hangt, kan dit verblinding veroorzaken. Om dit te voorkomen is het handig om de verlichting op ooghoogte te plaatsen. Dit klinkt misschien vreemd, maar dit komt doordat de meeste wandlampen up- en downlights zijn. Dit houdt in dat het licht naar beneden en naar boven schijnt. Door de verlichting dan op ooghoogte te hangen voorkom je verblinding. De ooghoogte verschilt per persoon, maar een goede maatstaaf is tussen de 160 en 170 centimeter. Afhankelijk van de hoogte van de schutting kan een andere montagehoogte beter zijn.

Verlichting schutting wegwerken

Wil je dat de schutting verlichting zo min mogelijk opvalt? Vaak is dit met wandverlichting lastig te realiseren omdat dit op de schutting wordt gebouwd. Het inbouwen van schutting verlichting is vaak niet mogelijk, tenzij de buren het niet erg vinden om naar de achterkant van het armatuur te kijken. Een betere oplossing is dan de schutting verlichten vanaf de grond. Gebruik hiervoor prikspots of grondspots. Hiermee is er meer flexibiliteit om de verlichting te beschutten. Zo kunnen bosjes en ander groen in de tuin worden gebruikt om de verlichting te verbergen.

Welke spots voor de schutting?

De belangrijkste specificatie voor schutting verlichting is de IP-waarde. Deze classificatie bepaalt de water- en stofdichtheid van de lamp. Schutting verlichting wordt namelijk buiten toegepast. Het is dan belangrijk dat de verlichting voldoende bestand is tegen water. De juiste IP-waarde is afhankelijk van de positie van het armatuur, maar in de meeste situaties is IP54 spatwaterdicht of IP65 waterdicht de juiste keuze.

De rest van de keuzes zijn afhankelijk van persoonlijke smaak. Denk aan de kleurtemperatuur (warmte van het licht), het design van de lamp en de dimbaarheid. Qua kleurtemperatuur adviseren we vaak tussen de 2200K – 3000K. Dit voorziet sfeervolle verlichting en is daarom geschikt voor huiselijke sferen.

Zoals eerder benoemd zijn er meerdere typen schutting verlichting. Denk aan wandlampen, maar ook grondspots en prikspots. De wandlampen monteer je direct op de schutting, terwijl grondspots en prikspots langs de schutting in de grond worden geplaatst. Zo is het mogelijk om de schutting op verschillende manieren te verlichten. Welke manier het beste is, is volledig afhankelijk van de huidige situatie en persoonlijke smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *